ZAZZIS GÖS PÅ SPETT

med musselbuljong och rotfrukter

NGREDIENSER
Rotfruktsgott:
•500–600 g blandade rotfrukter
•4 små fasta potatisar
•2 msk honung
•3 msk kallpressad rapsolja
•2 vitlöksklyftor
•½ äpple
•salt och peppar

Fisken:
•800 g gös eller långa uppdelat i 4 bitar
•2 msk salt
•svartpeppar

Musslor och buljong:
•30 g bladpersilja med stjälk (4 kvistar)
•12 cocktailtomater
•2 nävar trattkantareller
•20 färska, rensade musslor
•2 finhackade schalotten­lökar
•en halv strimlad fänkål
•en tredjedel finhackad spansk peppar
•1 vitlöksklyfta, finhackad
•2 msk smör
•2 dl vitt vin
•salt, peppar


GÖR GÄRNA SÅ HÄR

Rotfruktsgott: Skär potatis och rotfrukter i klyftor. Blanda olivolja, skivad vitlök, honung, salt och peppar. Vänd ner rotfrukterna. Sätt i ugn, 200 grader, cirka 30 min. Rör om då och då. Vänd i äppleskivorna och sätt in i ytterligare 5–6 minuter.

Fisken: Strö flingsaltet över fisken och ställ svalt i 1–2 timmar. Bind ihop träspett, fyra och fyra. Blötlägg dem om du skall grilla på öppen eld. Spänn upp fisken och bind ihop ändarna. Grilla i ugn eller på kolgrill, 2-3 minuter på varje sida.

Musslor: Finhacka bladen från persiljan, spara stjälkarna. Hetta upp en kastrull och lägg i musslor, lök, fänkål, spansk peppar, vitlök, persiljestjälkar och olivolja. Fräs i någon minut och häll i vinet. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig. Sila av buljongen i en kastrull. Lägg musslorna åt sidan. Koka upp buljongen igen, smaka av med salt och peppar. Lägg i persiljan, svamp och tomatklyftor, låt sjuda någon minut.



Från bilagan West Season
Producerat av Tabloid Nordic AB
Utgivningsdatum: 2010-09-30