Hem Närbild Mode Matsmart Översikt Tidsresan Utblick Gästartiklar
 

Hantverket fortfarande
viktigt hos Fuji Fotocenter
Sedan en tid tillbaka har Martin Johansson tagit över Fujibutiken på Frölunda Torg efter att den förre ägaren flyttat till USA. Och trots att Martin har jobbat inom branschen i närmare tjugo år har han fått frågan om varför han tar steget.

– Många frågar mig hur jag kan överta en butik i fotobranschen som har så stora bekymmer med minskad filmförsäljning och framkallning. Mitt svar på det är att behoven är samma som förr. Faktum är att framkallningen inte har minskat så mycket, men idag är det från digitalkameror man gör sina bilder.

Med några snabba grepp arbetar han med framkallningsmaskinen. Bilderna visas på en skärm, och han pekar på en där man ser en grön gräsmatta och en hund.

– Du ser att den är lite för blek, va? Den ska upp lite i färg. Så. Eller lite till kanske? Nej, tillbaks. Så blir bäst.

Direkt går han vidare till nästa bild. Små justeringar i färgtonen görs här och där, och det är ett arbete som personalen i butiken gör för hand, bild för bild.

 

KКnsla fЪr detaljer

– Det är fortfarande ett hantverk vi håller på med, även om maskiner gör det mesta av jobbet. Men just när det gäller de små detaljerna, så tycker jag om att veta att vi faktiskt kollar av precis alla kort som folk lämnar in och ser till att resultatet blir det bästa.

Personalen i butiken lägger stor vikt vid att deras kunder vill ha sina bilder framkallade på papperskort. Man använder enbart marknadens bästa fotopapper, för att bilderna ska kunna bevaras länge.

– Om vi hänger med i utvecklingen och arbetar med den senaste tekniken, så har vi alltid fler möjligheter att hjälpa våra kunder. Idag kan vi tillverka produkter som vi bara kunde drömma om för några år sedan.

Bland utbudet i butiken finns bland annat canvastavlor, riktigt stora förstoringar, mugg- och tröjtryck. Dessutom ett stort urval av ramar och album.

Även företagen ska få den service de förtjänar. I butiken har man kapacitet att hjälpa till med allt från visitkort till stora affischer, och Martin tar gärna emot nya utmaningar från sina kunder.

– Jag tycker inte om att behöva säga till någon att vi inte har möjlighet att göra si eller så, utan jag försöker alltid att hitta lösningar och uppfylla önskemålen.Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!
135
Så många butiker finns det på Frölunda torg från och med nyinvigningen den 23 oktober.
Visste du att..
..det finns tiotals restauranger och caféer på Frölunda Torg? Från och sushi till espresso.
Citat
"Jag letar efter ett par skor, sköna vinterstövlar av bra kvalitet och med låga klackar. De ska vara svarta eller bruna och givetvis gjorda av läder."
-Ingela Arfwidsson, 60, Hovås.
Citat
"- Jag fick lite tid över innan ett läkarbesök. Meningen var att fönstershoppa, men det blev inte så. Jag har köpt både en jumper och hälsokost
– det är det här som kallas påssjuka.”
- Madeleine Schoultz, 56, Hisings Kärra
22
klockslaget då nya Hemköp stänger, oavsätt vilken dag i veckan det är.