Hem Närbild Mode Matsmart Översikt Tidsresan Utblick Gästartiklar
 

Frölunda från
forntid till framtid

Från havsbotten till shoppingmecka. När en ny butiksdel står färdig skrivs ett nytt kapitel i den 8 000-åriga historien om Frölunda. Nästa avsnitt handlar om att göra stadsdelen mer omhändertagande.


Den 8 september 1966 är ett datum som väger tyngre än många andra. Med 45 000 kvadratmeter butiksyta, invigs denna dag Frölunda Torg, då Europas största köpcentrum under tak.

Invigningen skedde i två etapper. Först ett cocktailparty med 2 000 inbjudna ”honoratiores”, och kommunikationsminister Olof Palme i talarstolen. Enligt Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning hade dock herr Palme ”svårt att överrösta sorlet från de tvåtusen gästerna som mumsade korv, köttbullar och rökt lax”.

Dagen efter klipptes sidenbandet av Inger Ekblad, som med titeln ”Fru Frölunda” representerade stadsdelens alla husmödrar.

I trängseln av de 50 000 invigningsbesökarna var många skeptiska till rulltrapporna, men snart blev Frölunda Torg först med att bryta göteborgarnas
vana att åka in till stan för att handla.


Vilar på gammal havsbotten

Inspirationen till bygget hade arkitekterna Klemming och Thelaus hämtat från ”shopping malls” i USA, och 1967 fick Frölunda Torg pris för ”att de amerikanska idealen och tidens storskalighet kommer till uttryck”.

Tio år senare, när den 86-årige mjölkbonden
Pagiel Pettersson lägger ner sin verksamhet, avslutas definitivt den era av jordbruk, som hade dominerat området i 5 000 år.

På stenåldern, ytterligare 3 000 år tidigare, hade Västra Frölunda delvis legat under vatten, mitt i en skärgård där fångstmän levde gott på fisk och villebråd.

Odlandet inleddes under bronsåldern, och på järnåldern, för 1 500 år sedan, bildades de första byarna. Långt senare skulle Frölunda länge utgöra gränstrakter, och växla mellan att tillhöra Sverige och Danmark. 1658 blev det svenskt för gott.

När en majoritet av invånarna tre hundra år senare önskade få bättre vägar, vatten och avlopp, införlivades Västra Frölunda 1945 i Göteborgs kommun.

Det allra senaste kapitlet handlar om att Frölunda Torg växer. För arkitekten John R Johanson har förnyelsearbetet pågått sedan 2003.

I den nya butiksdelen på 14 000 kvadratmeter, har han tillsammans med kollegor på Thorbjörnsson+Edgren arkitektkontor och White
arkitekter, knutit an till det böljande taket och de ovala formerna i Frölunda Torgs ursprungliga centrala hall.

Med rymd, konstnärliga utsmyckningar och modern belysning är målet att i hela köpcentrumet skapa miljöer där folk tycker om att vara länge, med gott om bekväma sittplatser och vackra rum.

– Vår uppgift är att skapa forum för stadsliv, säger John R Johanson.


Vision om mer omhändertagande stadsdel

Han har en tydlig vision om hur Frölunda Torg ska utvecklas. Öppna ytor, nya bostadshus och gångstråk kommer att göra stadsdelen mer omhändertagande. Trappan upp från den framgrävda spårvagnshållplatsen är ett föredömligt exempel. Den binder inte bara ihop stadsdelen, utan är också en samlingsplats i sig själv.

– Köpcentrum har länge varit introverta, det gäller även Frölunda Torg, säger John R Johanson. Insidan har inte varit tillräckligt närvarande ut mot stadsdelen. I nästa etapp av ombyggnaden skapar vi skyltfönster för hela köpcentrumet, med stora glaspartier vid entréerna. Fönstren blir som tv-skärmar för den kulturyttring som livet därinne utgör.Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!
Visste du att..
..Frölunda skämtsamt kallats Vilda Västern, och att det är därför hockeylaget heter Indians.
135
Så många butiker finns det på Frölunda torg från och med nyinvigningen den 23 oktober.
Visste du att..
..det finns tiotals restauranger och caféer på Frölunda Torg? Från och sushi till espresso.
Visste du att..
...namnet Frölunda anses betyda "den fruktbara marken vid vattnet" ?
Citat
"- Jag fick lite tid över innan ett läkarbesök. Meningen var att fönstershoppa, men det blev inte så. Jag har köpt både en jumper och hälsokost
– det är det här som kallas påssjuka.”
- Madeleine Schoultz, 56, Hisings Kärra