Hem Närbild Mode Matsmart Översikt Tidsresan Utblick Gästartiklar
 

Foto: Anders Kämpe

Zazzi:

Så kollar du råvarorna

När jag handlar mat går jag hellre på kvalitet än kvantitet. Jag älskar att röra mig i saluhallar och affärer som har en genuin kärlek till mat.

Både min kropp och hela vår värld mår bättre av att jag medvetet väljer vad jag köper hem. Jag känner att jag tagit mitt ansvar om handlaren kan förklara för mig vilken väg som oxbringan vandrat, innan den hamnar i mina grytor.
I dag har vi tappat fingertoppskänslan och det sunda förnuft som fanns förr, innan maten kom med bäst före-datum. Därför tvekar vi och slänger allt för mycket. I Sverige idag slängs 20-25 procent av all mat. Tänk om vi kunde göra något åt det. Vi skulle spara så mycket pengar och natur. Det skulle ge oss ekonomi att köpa hem det bästa!


Sinnet för varors hållbarhet går att öva upp. Jag vill skapa ett medvetet kunnande. Men innan jag börjar vill jag dock fastslå: är ni det minsta tveksamma ska ni givetvis slänga. Genom att se, lukta, smaka och känna på maten när ni bär hem den färsk, får ni en referens om hur det bör vara.  Vår hjärna är ett underbart kartotek. Informationen lagras för att kunna tas fram när vi behöver den.

När ni ska kolla en vara, börja alltid med att lukta. Skaldjur är ganska enkla, luktar det illa eller ammoniak – släng! Luktar det ingenting kan ni gå vidare i undersökningen. Titta nu ordentligt på exempelvis köttbiten, har den förändrat färg? Troligtvis har den det. Skär då bort en bit och lukta och titta igen. Om ytan är slemmig bör ni vara försiktiga.

Nästa steg är att känna, framför allt när det gäller frukt och grönt. Känn och skaka vindruvorna redan i affären. Sitter frukten kvar är den färsk och fin. Börjar den ramla av, köp någon annan frukt. Tomater ändrar färg och tappar spänst på ytan när de börjar bli dåliga, men släng dem inte för det! Koka en tomatsås.

Smaken är vår absolut bästa informationskälla och att smaka på tveksam mat är inte direkt farligt. Det är bara att spotta ut om smaken är dålig. Här krävs dock en del träning. Genom att alltid smaka på maten när ni lagar den, kan ni både utveckla kryddningen och få den där känslan att upptäcka säregna smaker.

Mitt motto är att god mat med goda vänner är det som gör
livet värt att leva. Så njut kära läsare, njut mycket!

 

Alexandra Zazzi, krögare


Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!
135
Så många butiker finns det på Frölunda torg från och med nyinvigningen den 23 oktober.
22
klockslaget då nya Hemköp stänger, oavsätt vilken dag i veckan det är.
Visste du att..
..Frölunda skämtsamt kallats Vilda Västern, och att det är därför hockeylaget heter Indians.
Visste du att..
...namnet Frölunda anses betyda "den fruktbara marken vid vattnet" ?
Visste du att..
..det finns tiotals restauranger och caféer på Frölunda Torg? Från och sushi till espresso.