Hem Närbild Mode Matsmart Översikt Tidsresan Utblick Gästartiklar
 

Med en miljon i veckan och lyxlägenhet på Manhattan har Henrik Lundqvist färdats långt sedan de första skären i Jämtland. Vid rinken hyllas han för sina fantomräddningar. Utanför isen är han en sexsymbol, utsedd till världens bäst klädde man. Men någon hybris har han inte drabbats av.
– Vi bara garvar åt det. Sådant där måste man ta med en nypa salt. Jag är egentligen ingen mode- eller trendmänniska. Jag vill hålla det enkelt och inte krångla till det.
Foto: Ulrika Olsson/Parasoll

Henrik Lundqvist

Modeikon, sexsymbol och ishockeymålvakt i världsklass. Det var i Frölunda som karriären tog fart för Henrik Lundqvist. Och efter fyra år i New York utesluter han inte en återkomst till Västsverige.

Vissa tycks få allt här i världen. Henrik Lundqvist är inte bara Sveriges kanske största ishockeymålvakt genom tiderna. Att kallas ”King Henry” av 18 000 jublande fans i Madison Square Garden är en del av hans vardag.

Henrik Lundqvist är dessutom en modeikon och sexsymbol. I somras utsågs han till världens bäst klädde man av modemagasinet King, 2006 fanns han med på People Magazines lista över världens 100 snyggaste människor.


När West Season träffar honom är det sommar på svenska västkusten, och Henrik är på besök hos Frölunda Indians hockeyskola. Det var i den här klubben som hans resa mot stjärnorna började på allvar.

– Jag har varit inbiten Frölundasupporter ända sedan jag var fem år. Jag var såld direkt, säger Henrik Lundqvist.

Nu är det över två decennier sedan han och tvillingbrorsan Joel tog sina första skär på en isplätt hemma i jämtländska Järpen och innan de 18 år gamla hamnade i Göteborg, hade deras färdigheter vässats i skånska Rögle.

Tiden i Frölunda blev historisk med SM-guld både 2003 och 2005. Sista året hade Henrik en räddningskvot på 96 procent i slutspelet, och blev först med att samma säsong belönas med Guldpucken, Guldhjälmen och Honkens trofé.

 

Den typen av meriter vägde dock lätt när han ett år senare korsade Atlanten. I världens bästa liga måste alla börja om från noll.

– Allting är väldigt resultatbaserat där och det är viktigt att få en bra start. Första året längtade jag verkligen hem till Göteborg. Jag var osäker på om jag räckte till rent sportsligt.

Oron visade sig vara obefogad. Med 30 segrar första säsongen slog han New York Rangers klubbrekord för nykomlingar.

 

Hur har du utvecklats sedan dess?

– Jag har lärt mig att spela under press. NHL har fler matcher och tuffare
klimat jämfört med Elitserien. Ju mer du spelar desto större blir förväntningarna på dig. Hela tiden har man kniven mot strupen, måste vara på tårna och spela för sin existens.

Pressen gör att det kan vara svårt att njuta av framgången, men att leva mitt i en pulserande världsstad är i alla fall en hyfsad kur mot osund självupptagenhet.

– På arenan kan det vara ett otroligt tryck, men om du tar en taxi bara två kvarter bort är det ingen som är intresserad av hockey. Det är nog det jag gillar bäst med New York.

Lägenheten där han bor tillsammans med flickvännen Therese ligger 30 kvarter från Madison Square Garden. Efter fyra år känner de sig hemma i världsstaden.

– Jag har lätt för att anpassa mig, men jag trodde inte att jag skulle trivas så här bra. Göteborg känns väldigt fridfullt nu när jag kommer hem. Det är enorm skillnad på trafiken, folket och mängden av allt. Jag har kommit in i tempot där borta.

Har din garderob förändrats?

– Jag skulle kanske inte ta på mig allt jag hade för fem år sedan, men jag tycker inte själv att jag ändrat stil i New York. Jag har mycket kostymer och gillar att klä upp mig till de tillställningar som vi ofta har i anslutning till matcherna.

Vad tycker din tjej om att du utsetts till sexigast på isen och världens bäst klädde man?

– Vi bara garvar åt det. Sådant där måste man ta med en nypa salt. Jag är inte värd att bli kallad bäst klädd i världen. Jag är egentligen ingen mode- eller trendmänniska, utan kan klä mig ganska tråkigt.

 

Vilken stil trivs du bäst med?

– Jag gillar rena färger, vitt, grått och svart. Inte randigt och rutigt, men inte heller för mycket affärsmöte-look. Jag vill hålla det enkelt och inte krångla till det.

Henrik har sina favoritmärken: skjortor från Atlas Design, kostymer från Tiger och skor från Ferragamo. I New York shoppar han gärna i SoHo eller på exklusiva varuhuset Saks på 5th Avenue. Valmöjligheter är en viktig komponent.

– Ett bra köpcentrum ska rymma många olika stilar, så att du kan få
varierad inspiration. Om allt bygger på en enda stil vill jag gå därifrån efter fem minuter, säger Henrik Lundqvist.

 

Med en årslön på nästan sju miljoner dollar har han knappast några problem med att skaka fram fickpengar. Att hitta tiden är kanske svårare. Daglig träning och minst tre matcher i veckan gör schemat krävande.

– Fysiskt är det inga problem. Det svåra är att hålla uppe ångan mentalt över en hel säsong. Man måste lära sig att koppla av mellan matcherna. På så sätt är New York bra eftersom det finns mycket annat man kan hitta på där.

Förutom två SM-guld har Henrik vunnit två VM-silver och ett OS-guld. I januari blev han uttagen till NHL:s årliga All Stars-match, men i Stanley Cup-slutspelet har han inte kommit längre än till kvartsfinal.

 

Vad drömmer du om nu?

– Jag känner att jag kan spela bättre. Jag vill kunna hålla mig uppe en hel säsong och vinna Stanley Cup. Sedan ska vi försöka vinna OS igen i vinter. I Italien 2006 hamnade ishockeyn lite i bakgrunden, men i
Kanada kommer det att bli ett otroligt fokus.

Först väntar en höst med rafflande seriespel. Brodern Joel är tillbaka i Frölunda efter tre säsonger i Nordamerika, och när West Season ställer frågan verkar det inte omöjligt att också Henrik kan komma tillbaka.

– Det är svårt att sia om framtiden. Men det är klart att det vore kul att avsluta på samma ställe där allt började en gång.


Henrik Lundqvist

Ålder: 27 år

Längd/vikt: 185 cm/88 kg

Yrke: ishockeymålvakt

Född: i Åre, bosatt i New York efter flera år i Göteborg

Familj: Flickvän Therese, tvillingbror Joel, storasyster Gabriella, pappa Peter och mamma Eva

Klubb: New York Rangers

Årslön: 6,875 miljoner dollar, runt 1 miljon kronor i veckan

Favoritklädmärken: Tiger, Atlas Design och Ferragamo

Har utsetts till: ”världens sexigaste man på is” av Page Six Magazine, och till en av världens 100 snyggaste människor av People Magazine

Är världens bäst klädda man enligt modemagasinet Kings läsare

Meriter: SM-guld med Frölunda Indians 2003 och 2005, VM-silver 2003 och 2004 och

OS-guld i Turin 2006

Var med i VM:s All Star-lag 2004 och i NHL:s All Star-match i januari 2009, samt har tre gånger nominerats till Vezina Trophy, priset till NHL:s bästa målvakt


Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!
Citat
"Jag letar efter ett par skor, sköna vinterstövlar av bra kvalitet och med låga klackar. De ska vara svarta eller bruna och givetvis gjorda av läder."
-Ingela Arfwidsson, 60, Hovås.
Visste du att..
..Frölunda skämtsamt kallats Vilda Västern, och att det är därför hockeylaget heter Indians.
135
Så många butiker finns det på Frölunda torg från och med nyinvigningen den 23 oktober.
22
klockslaget då nya Hemköp stänger, oavsätt vilken dag i veckan det är.
Visste du att..
...namnet Frölunda anses betyda "den fruktbara marken vid vattnet" ?